Grajska restavracija Strmol

Viteška pojedina – brez pribora

Za vnaprej napovedane goste bomo oblikovali prav posebno gastronomsko ponudbo v Grajski restavraciji Strmol. Gre za srednjeveško pojedino, preprosto a izredno bogato izkušnjo okušanja jedi z rokami, s preprostim lesenim priborom in velikimi kelihi. Za doživetje prave izkušnje srednjeveške pojedine se lahko gostje s primerno opravo preobrazijo tudi v srednjeveško gospodo.

Viteška pojedina brez pribora

 

Viteška soba – ”Pranje rok in leseni pribor”

Glavna značilnost srednjeveške pojedine je obred pranja rok z zelišči ter bogato obložene mize, kjer se jé, pije in pleše, dokler sveče ne ugasnejo. Na mizi se najdejo jedi pripravljene v črni kuhinji na odprtem ognjišču na žaru ali pod peko (viteško nabodalo, grajska ponev, polnjena štajerska kokoš, pečen krap…). Ob koncu obeda na mizi zadiši še nekaj sladkega (pehtranova potica, palačinka velikanka, zavihanka, medenjaki…)
 
 
 

Viteško nabodalo

Dobrodošlica in črna grajska kuhinja

Dvorski graščak pozdravi in sprejme srednjeveško gospodo s kozarčkom penine odprte s sabljo, vina, metinega napoja, medenega ali pelinovega žganja… Mize so obložene z grajskimi dobrotami (obložen kruhek s skuto, grižljajček z zaseko, kanape z grajskimi mesninami ali dimljeno postrvjo, vegi grižljajček, marinirani mladi sir, jerpica iz polnovredne moke z ocvirki in bučnimi semeni, jerpica iz kuruzne moke z drobnjakovo skuto, sadna nabodala, mini kolački…). Grajska gospoda se prestavi v črno kuhinjo, kjer sledi juha postrežena iz kotlička z leseno žlico in slinčki.

 

Jagenjček iz ražnja

Jerpica iz polnovredne moke s skuto in bučnimi semeni